FedOS Kunstkamer

De Kunstkamer organiseert talrijke bezoeken aan kunsttentoonstellingen, musea en culturele evenementen in Vlaanderen en Brussel. Elk bezoek gebeurt in kleine groep en onder begeleiding van een deskundige gids. Het zijn stuk voor stuk leerrijke en interessante bezoeken voor alle kunst- en cultuurliefhebbers (50-plussers)!

donderdag 6 oktober 2011

Kunstkamer West-Vlaanderen ontdekt de Kusthistories

Het gebouw waarbinnen zowel de toeristische dienst, als het museum zich bevindt, is een oud postgebouw in authentieke stijl.  Dat zet meteen de toon voor de duik in de recente geschiedenis die je binnen kan maken.  Onze gids loodste ons welbespraakt en vol van anekdotes door de kusthistories. We zagen een oude kusttram, onlosmakend verbonden met het kusttoerisme.  Treffend genoeg werd hij qua opstelling zo gemonteerd, dat het lijkt of hij door de muur de museumzaal uit de geschiedenis gereden komt. ‘A Blast form the Past’. Verder kan je er via maquettes zien hoe het toerisme en de bijhorende architectuur aan de kust veranderde tijdens de laatste eeuw.  Ook de badkleding en het tijdverdrijf aan de kust komen aan bod.  Alles wordt vergezeld van interactieve touch-screens met foto’s en informatie, zodat je ook wanneer je zonder gids een bezoek brengt, met een heel pak nieuwe kennis naar huis gaat.  Zeker een aanrader voor een regenachtige dag!  
Nadien genoten we van een koffie met versnapering op de dijk en warmden ons aan het zonnetje.

Meer info voor een bezoek vind u op http://www.kusthistories.be/
 

woensdag 10 augustus 2011

Kunstkamer Anwerpen ontdekt het Museum Aan de Stroom

Dat het MAS haar start niet gemist heeft, dat wijzen de cijfers allemaal uit.  In twee maanden tijd kon het MAS al meer dan 250.000 bezoekers ontvangen.  En uiteraard kon de Kunstkamer daaraan niet ontbreken.  Wel drie dagen op een rij bezochten we het museum.  Niet drie keer dezelfde mensen uiteraard, alhoewel je er beslist zoveel tijd kan slijten met alle objecten te bestuderen die niet uitgestald zijn!  Want het MAS is boven alles een voorbeeld van een interactief en hypermodern museum.   Omdat het net de collecties van verschillende Antwerpse musea herbergt kan het niet alle stukken etalageren, toch hebben ze daar met hun Kijkdepot een handige en leuke oplossing voor gevonden.  Je kan er immers door het depot wandelen, en door schuiven open te trekken kan je ook de stukken zien die niet uitgestald zijn.  Dit is toch wel uniek!   Bovendien kan je dit Kijkdepot gratis bezoeken, net als het panoramadek en de MAS-boulevards met spectaculair uitzicht.  Enkel voor de zalen met de tentoonstellingen betaalt u entreegeld. 
De collectie binnen het MAS behelst vier vaste zalen plus een tijdelijke zaal waar op dit ogenblik de Meesterwerken te ontdekken zijn.  Je vindt er stukken terug uit het roemrijke verleden van Antwerpen, zoals de poesjes: poppen uit de poesjenellekelder , modellen van schepen uit het scheepvaartmuseum, een echte Minerva, schilderijen uit de Gouden Eeuw...  Teveel om op te noemen eigenlijk. 

Sinds kort kan je op de website van het MAS ook een virtuele tour doen, om een idee te geven wat er allemaal te zien is.  Meer info vind je hier.

vrijdag 15 juli 2011

najaarsprogramma van het MSK Gent

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten verwent binnenkort zijn bezoekers met drie opmerkelijke tentoonstellingen. Eén daarvan brengt voor het eerst de dichter Maurice Maeterlinck en de beeldhouwer George Minne samen in een internationale context

lees er meer over op de website van Cobra.

donderdag 14 juli 2011

Mu.ZEE stelt zijn programma voor

Het Mu.ZEE wil ons een handje helpen bij het invullen van onze vakantieplannen.  Deze zomer organiseert Mu.ZEE drie tentoonstellingen samen met haar satellietmusea het Permekemuseum en het Ensorhuis .

Op wandel in Roeselare met Kunstkamer West-Vlaanderen

 Op vrijdag 24 juni verzamelden 23 senioren op het kruispunt tussen de Mandel- en Batavialaan te Roeselare.  Een zicht dat heel wat wenkbrauwen deed fronsen bij toevallige voorbijgangers.  Geen nood, het was geen demonstratie, eerder een zoektocht naar het geheim van deze eerste tuinwijk in België!

vrijdag 27 mei 2011

Kunstkamer Antwerpen bezocht Plantijn-Moretus Museum

Het Plantin Moretus museum is zeer bekend, en niet alleen bij Sinjoren.  Maar ondanks deze bekendheid was het voor veel van de 50 deelnemers toch een ontdekking.  Ik hoorde van mensen die er vroeger al geweest waren, dat het pas sinds kort is dat het complex helemaal opengesteld werd voor het publiek.  Je wandelt door de woning van de Familie Plantijn-Moretus en ontdekt aan de hand van portretten en teksten de geschiedenis van deze invloedrijke familie.  De verzameling oude boeken is impressionant! De binnentuin is een rustpunt aan de Vrijdagsmarkt. Spijtig dat hij nu niet meer vrij te bezoeken is, los van de inkomstprijs van het museum. Naar het schijnt was dit vroeger wel het geval… Zonde van het mooie weer ook, maar we hadden binnen heel wat te ontdekken!

woensdag 25 mei 2011

Kunstkamer Brussel bezocht het Vanbuuren Museum

Op woensdag 18 mei 2011 bezocht de Kunstkamer Brussel het Van Buuren Museum te Ukkel. Het museum ontleent haar naam aan de gelijkaardige architect en mecenas ‘David Van Buuren’ die de villa in het jaar 1928 aankocht. In de jaren daarop bouwde het echtpaar Van Buuren de villa om tot een adembenemend art-deco geheel. Vandaag is het huis dan ook bekend als hét mooiste art-deco museum in Brussel en omstreken. Onze gids nam ons mee op een inspirerende tocht doorheen de kleurrijke vertrekken en leerde ons wat meer over de bijzondere binnenhuisdecoratie, die werd aangebracht door Belgische, Nederlandse en Franse artiesten. We bewonderden zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen en beeldhouw- & schilderwerken van talrijke internationale meesters. We aanschouwden meer dan 5 eeuwen kunst van de Vlaamse meesters zoals de zonen van Bruegel tot de Nederlandse surrealisten zoals Karel van de Woestijne en Kees van Dongen. Het verbaasde ons dat er in zo’n kleine villa zoveel unieke kunstschatten konden schuilgaan. Nadat onze rondleiding in het museum erop zat, bezochten we diens al even befaamde tuin van maar liefst 1.5 hectaren groot. Ze werd ontworpen door tuinarchitect Jules Buyssens en later, in opdracht van Alice Van Buuren, uitgebreid met ontwerpen van  René Pechère. Het was een zomerse dag waardoor we de tuin in al haar pracht en praal konden aanschouwen. We bezochten de pittoreske tuin, baanden een weg door het labyrint en bewonderden tot slot de verschillende rozensoorten in de hartentuin. Hiermee zat het bezoek er op en vertrokken we na een geslaagd bezoek terug huiswaarts.
Voor meer info over het Vanbuuren Museum: www.museumvanbuuren.com

Bijna 2 miljoen bezoekers voor het Magrittemuseum te Brussel!

Op 2 juni, precies twee jaar na de opening, zullen 920.000 bezoekers het Magritte Museum hebben bezocht. Het Magritte Museum in Brussel is volledig gewijd aan de Belgische surrealistische schilder René Magritte.
Het museum hoopt het jaarlijkse bezoekersaantal op 500.000 te kunnen houden. Dat zijn er zo'n 1.600 per dag. Na het succes van de eerste maanden, met pieken tot 2.100 bezoekers per dag, is het gemiddelde aantal wel gedaald tot duizend. De helft komt uit het buitenland, vooral uit Frankrijk (30 procent) en Nederland (vijf procent). Een derde van de bezoekers is jonger dan 26 jaar. Het museum hoopt zijn collectie nog uit te breiden, vooral dan met archief- en studiemateriaal. Binnenkort komt er een buitenkansje: Sotheby's veilt in New York een reeks ongepubliceerde brieven en documenten van Magritte, gericht aan de kunsthandelaar Alexander Iolas. Er zitten zo'n veertig tekeningen bij. De naoorlogse correspondentie met Iolas zou aantonen dat Magritte een grote invloed had op de marketing en presentatie van zijn tentoonstellingen. De waarde van de brieven wordt geschat op 150.000 tot 200.000 pond (172.000 à 229.000 euro).

Voor meer info over het Magrittemuseum: www.musee-magritte-museum.be

(Bron: de standaard)

Gallo-Romeins Museum te Tongeren is Europees Museum van het jaar!

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is het eerste Belgisch museum dat tot Europees Museum van het Jaar is uitgeroepen. De onderscheiding bestaat sinds 1977 en gaat voor het eerst naar een Belgisch museum.
De jaarlijkse prijs is bestemd voor musea die de afgelopen twee jaar zijn gebouwd of vernieuwd. Alle types musea, nationale zowel als privé-organisaties, komen er voor in aanmerking. Voor deze editie had ons land twee kandidaten: het Magrittemuseum en het Gallo-Romeins Museum. De onderscheiding ging uiteindelijk naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, dat de geschiedenis van het leven van de mens presenteert vanaf de prehistorie tot de nieuwe middeleeuwen. Het museum krijgt niet alleen lof voor de architecturale integratie, maar ook voor zijn scenografie. De opbouw van het lange en complexe verhaal werd met doordachte media op maat gebracht van een brede waaier publieksgroepen. De tentoonstellingen ‘hebben autoriteit, maar zijn niet autoritair’. Over sommige kwesties laat de opstelling twijfels toe, die de bezoeker stimuleren om zelf aan het denken te gaan. Het winnend museum krijgt voor één jaar een kunstwerk van Henry Moore, The egg, toevertrouwd. Eerder wonnen het Guggenheim (Bilbao), het Victoria and Albert Museum (Londen), het wetenschapsmuseum Cosmo Caixa (Barcelona) en het Salzburg Museum.

Voor meer info over het Gallo-Romeins Museum kan u terecht op de website: www.galloromeinsmuseum.be

(Bron: De Standaard)

Nieuw! Online rondleidingen in het MAS

Het bureau Prophets lanceerde een opmerkelijke promotiecampagne voor het nieuwe Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Online bezoekers kunnen vanuit het buitenland een echte gids per video aansturen en zo een digitaal bezoek brengen aan het museum.
Gebruikers kunnen op de homepage http://livetour.mas.be kiezen uit één van vijf live gidsen die op verschillende verdiepingen van het MAS staan. Vanachter je computer kan je dan een persoon door het museum sturen, die je stuurt met de pijltjestoetsen van je toetsenbord. De gids hoort de commando's door een hoofdtelefoon en stapt met een camera door het museum. Op je computer zie je het videobeeld dat de gids voor je filmt. De campagne is gericht op bezoekers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Aan het einde van hun virtuele bezoek krijgen ze een 'travel deal' aangeboden om het MAS in Antwerpen te bezoeken.Gedurende drie weken staan er van dinsdag tot en met zondag vijf gidsen ter beschikking in het MAS voor de online campagne. Buiten de openingsuren kunnen online bezoekers op voorhand opgenomen video's bekijken.

http://www.destandaard.be/

Kunstkamer Limburg bezocht het Glazen Huis te Lommel

Op vrijdag 13 mei vond de 2de activiteit plaats van Kunstkamer Limburg 2011. Op het programma stond een begeleid bezoek aan het Glazen Huis te Lommel. Eenmaal aangekomen op onze bestemming werden we vriendelijk ontvangen door onze gids en konden we de rondleiding starten. We leerden het Glazen Huis – Vlaams centrum voor hedendaagse glaskunst- kennen als een opmerkelijk gebouw waarin ruimtelijke beleving, kunst en productie een onlosmakelijk geheel vormden. Onze eerste tussenstop was de tijdelijke tentoonstelling: “Het glascanvas; glas als drager doorheen de geschiedenis”. Het was een opeenvolging van glascanvas in zijn verschillende fysieke verschijningsvormen maar ook in de psychologische beleving ervan. Zo leerden we het glascanvas kennen als klassiek doek maar ook als drager van een modern concept. Hierna kwamen we terecht in de experimentele ruimte waarin we de relatie tussen de Provincie Limburg en haar glas aan den lijve konden ondervinden. Al onze zintuigen werden geprikkeld bij het uitproberen van de verschillende doe-projecten. Hierna was het tijd voor de langverwachte klimtocht doorheen de 30 meter hoge glazen koepel van het museum. Eenmaal we de top bereikt hadden, bleek de klimtocht de moeite waard want het uitzicht over de stad Lommel was adembenemend. Nadat we ons terug op de begane grond bevonden, brachten we nog een laatste bezoek aan het glasatelier. Hier demonstreerden 2 glasblazers ons de eeuwenoude techniek van het glasblazen. We gaven onze ogen nog een laatste keer de kost en beëindigden toen onze rondleiding. We sloten de namiddag af met een lekker kop koffie en appelgebak en vertrokken na een geslaagd bezoek terug huiswaarts.
Meer info over het Glazen Huis op: www.hetglazenhuis.be

zondag 15 mei 2011

Nieuw! Opening van het MAS (Museum aan de Stroom) te Antwerpen

Na meer dan tien jaar is het zo ver! Het Antwerpse Museum aan de Stroom opende dit weekend de deuren voor het grote publiek! Het werd een heus spektakel met een druk cultureel programma, vuurwerk én gratis toegang. Maar liefst 40.000 bezoekers zakten af naar het Eilandje om deze unieke gebeurtenis bij te wonen. Hier alvast 7 redenen waarom u het MAS zeker eens moet gezien hebben!

1 Betoverende blokkendoos
Zelfs als u geen museumbezoeker bent, is het gebouw alleen al de moeite waard. De architecturale parel van de Nederlandse architect Willem Jan Neutelings valt op door zijn grootte,het gegolfde glas en de roodbruine kleur van de Indiase gevelstenen. De grote vlakken zijn bezaaid met 3.185 Antwerpse handjes in aluminium.  Kostenplaatje: 57 miljoen euro.


 2 Drie musea voor de prijs van één
Om het MAS te kunnen realiseren werden het Scheepvaart-, het Volkskunde- en het Etnografisch Museum opgedoekt. Liefst 470.000 stukken uit de verschillende collecties moesten worden verhuisd. De hippe B-Architecten zijn erin geslaagd één verhaal te vertellen over de stad, stroom en haven. Over de wereld in al zijn verscheidenheid. Iedereen - van welke nationaliteit ook - zal hier een stukje van zichzelf terugvinden. Liefst 4.000 stukken werden samengebald in vier thema's en 180.000 stukken werden minutieus gelabeld met barcodes in het gratis kijkdepot. Zeg maar de schatkamer van het museum.

3 Sterrenkeuken van Vicki Geunes
Restaurant 't Zilte sloot eind februari al de deuren in Mol, maar topchef Vicki Geunes verhuisde hebben en houden naar het Eilandje om zijn tweesterrenrestaurant te openen op de negende verdieping van het MAS. Het zicht is spectaculair, de prijzen zijn navenant. Voor een snelle en goedkope hap is er op de gelijkvloerse verdieping het café Storm.

4 De MAS-shop

In grote internationale musea zijn winkels, cafés en restaurants al lang geïntegreerd, maar de MAS-shop - toegankelijk via de Hanzestedenplaats - blijft een uniek concept in Antwerpen, met boeken, souvenirs, tassen, T-shirts, boeken, puzzels en, uiteraard, chocolade. Topchocolatier Erik Goossens maakte een chocoladen versie van het gebouw en de medaillons van Tom Lanoye. Smulpapen hoeven niet te vrezen, want er wordt een voorraad aangelegd van maar liefst 2.000 doosjes.

5 Doodskop van Luc Tuymans
Aan grote kunstenaars geen gebrek. Luc Tuymans mocht het museumplein ontwerpen met een 1.600 vierkante meter grote mozaïek. Hij baseerde zich op zijn schilderij Dead Skull. Dat verwijst naar de gedenkplaat voor de schilder Quinten Metsys op de gevel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Hoe hoger u in de toren klimt, hoe beter de duizenden witgrijze steentjes tot hun recht komen.


6 Film van MAS-havenpaviljoen
Als we directeur Carl Depauw mogen geloven, is het MAS Havenpaviljoen niet te missen als u weinig tijd hebt. Van daaruit vertrekken tal van wandelingen en fietsroutes langs de dokken en kan u de haven op een heel eigenzinnige manier beleven. Een wit doek van 360 graden biedt een unieke blik achter de schermen.

7 Allereerste tijdelijke tentoonstelling
Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen wordt vanaf dinsdag 17 mei de eerste tijdelijke maar prestigieuze tentoonstelling. Het is een verzameling topwerken uit het Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Hedendaagse Kunst en het Prentenkabinet. Het begint met Only Acts of Poetical Terrorism van Jan Fabre. Voorts zijn er onder meer werken van de Vlaamse Primitieven, Rubens, Panamarenko, Jacob Jordaens en Luc Tuymans.


 (Bron: De Standaard)

Ook FedOS Kunstkamer Antwerpen laat dit nieuw museum niet aan haar voorbij gaan en bezoekt het MAS op 4 augustus 2011 om 14uur! Voor meer info & inschrijvingen: http://www.fedos.be/html/verenigingen/kunstkamer%20Antwerpen.html

dinsdag 10 mei 2011

Tip van de maand - Arsène 50: cultuur aan -50%

Snuift u ook graag eens een vleugje cultuur op in onze hoofdstad? En doet u dit ook liefst tegen een zachte prijs? Dan is het initiatief- Arsène 50- helemaal iets voor u!
Arsène 50 is een initiatief van de Stichting voor de Kunsten te Brussel dat als een dynamisch uitstalraam fungeert van het culturele aanbod in Brussel. Het biedt een breed publiek de mogelijkheid om op een andere manier naar een voorstelling of optreden te gaan: naar ieders smaak en budget, spontaan op ontdekking, volgens de ingeving of het verlangen van het moment...Concreet houdt Arsène 50 in dat je elke dag tickets kan kopen aan de helft van de prijs van voorstellingen en concerten van die avond zelf . Dit kan zowel online via de website of aan de balies van het initiatief: Flagey en cinema Arenberg. U kan er terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 14 u tot 17u30. Voor de cultuurliefhebbers onder jullie dus een echte aanrader!

Voor meer info:  http://www.arsene50.be/nl

maandag 9 mei 2011

Kunstenfestivaldesarts 2011

Brussel: Kunstenfestivaldesarts 2011: 06 mei - 28 mei 2011

Het Kunstenfestivaldesarts is een creatiefestival voor kunstenaars met een persoonlijke kijk op de wereld én toeschouwers die hun eigen perspectief in vraag willen stellen. Het Kunstenfestivaldesarts is ook een kosmopolitisch stadsfestival. Het festival vindt plaats in dé kosmpol bij uitstek: Brussel en presenteert podiumkunsten en beeldende werken van kunstenaars van allerlei uiteenlopende origines.Talrijke Vlaamse en Franstalige instellingen werken mee aan het festival dat als fundamenteel tweetalig project bijdraagt tot de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen in de stad.

Het festival bestaat uit 32 projecten, 13 wereldcreaties, 15 Belgische premières. 21 locaties in de stad nemen deel: Beursschouwburg, Les Brigittines, Bronks, Kaaitheater, KVS, Théâtre Les Tanneurs,...

Voor meer info: http://www.kfda.be/

zondag 8 mei 2011

FedOS Kunstkamer in juni 2011

Kunstkamer Brussel - 15 juni 2011: Begeleid bezoek expo 'De dingen die ik zie' door Raoul de Keyser (gratis)


Raoul de Keyser is één van de belangrijkste kunstenaars in Vlaanderen. Vanaf de jaren '60 bouwde hij een indrukwekkend oeuvre op en momenteel geniet zijn werk internationale erkenning. Deze tijdelijke tentoonstelling omvat een uitzonderlijke selectie van werken uit musea en privécollecties. Ze focust op 5 opeenvolgende fasen in de ontwikkeling van de kunstenaar en belicht de toenemende vrijheid die Raoul de Keyser als schilder en als tekenaar aan de dag legt.


Voor meer info & inschrijvingen: http://www.fedos.be/html/kunstkamer/kunstkamer.html




Kunstkamer West-Vlaanderen-24 juni 2011: Architectuurwandeling: Roeselare Anders Bekeken


In 1919, onmiddellijk na Wereldoorlog I, bouwde de Dienst der Verwoeste Gewesten in Roeselare de eerste tuinwijk van België. De leidinggevende ingenieur en bezieler van het project, Raphaël Verwilghen, paste hier de principes toe van de Engelse tuinsteden en –wijken. Aanvankelijk werden 100 huizen opgetrokken. Met de opgedane ervaringen werden later o.a. modernistische tuinwijken gebouwd in de omgeving van Brussel, Antwerpen en Zelzate. Een absolute aanrader!