Na meer dan tien jaar is het zo ver! Het Antwerpse Museum aan de Stroom opende dit weekend de deuren voor het grote publiek! Het werd een heus spektakel met een druk cultureel programma, vuurwerk én gratis toegang. Maar liefst 40.000 bezoekers zakten af naar het Eilandje om deze unieke gebeurtenis bij te wonen. Hier alvast 7 redenen waarom u het MAS zeker eens moet gezien hebben!
1 Betoverende blokkendoos
Zelfs als u geen museumbezoeker bent, is het gebouw alleen al de moeite waard. De architecturale parel van de Nederlandse architect Willem Jan Neutelings valt op door zijn grootte,het gegolfde glas en de roodbruine kleur van de Indiase gevelstenen. De grote vlakken zijn bezaaid met 3.185 Antwerpse handjes in aluminium. Kostenplaatje: 57 miljoen euro.
2 Drie musea voor de prijs van één
Om het MAS te kunnen realiseren werden het Scheepvaart-, het Volkskunde- en het Etnografisch Museum opgedoekt. Liefst 470.000 stukken uit de verschillende collecties moesten worden verhuisd. De hippe B-Architecten zijn erin geslaagd één verhaal te vertellen over de stad, stroom en haven. Over de wereld in al zijn verscheidenheid. Iedereen - van welke nationaliteit ook - zal hier een stukje van zichzelf terugvinden. Liefst 4.000 stukken werden samengebald in vier thema's en 180.000 stukken werden minutieus gelabeld met barcodes in het gratis kijkdepot. Zeg maar de schatkamer van het museum.
3 Sterrenkeuken van Vicki Geunes
Restaurant 't Zilte sloot eind februari al de deuren in Mol, maar topchef Vicki Geunes verhuisde hebben en houden naar het Eilandje om zijn tweesterrenrestaurant te openen op de negende verdieping van het MAS. Het zicht is spectaculair, de prijzen zijn navenant. Voor een snelle en goedkope hap is er op de gelijkvloerse verdieping het café Storm.
4 De MAS-shop
In grote internationale musea zijn winkels, cafés en restaurants al lang geïntegreerd, maar de MAS-shop - toegankelijk via de Hanzestedenplaats - blijft een uniek concept in Antwerpen, met boeken, souvenirs, tassen, T-shirts, boeken, puzzels en, uiteraard, chocolade. Topchocolatier Erik Goossens maakte een chocoladen versie van het gebouw en de medaillons van Tom Lanoye. Smulpapen hoeven niet te vrezen, want er wordt een voorraad aangelegd van maar liefst 2.000 doosjes.
5 Doodskop van Luc Tuymans
Aan grote kunstenaars geen gebrek. Luc Tuymans mocht het museumplein ontwerpen met een 1.600 vierkante meter grote mozaïek. Hij baseerde zich op zijn schilderij Dead Skull. Dat verwijst naar de gedenkplaat voor de schilder Quinten Metsys op de gevel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Hoe hoger u in de toren klimt, hoe beter de duizenden witgrijze steentjes tot hun recht komen.
6 Film van MAS-havenpaviljoen
Als we directeur Carl Depauw mogen geloven, is het MAS Havenpaviljoen niet te missen als u weinig tijd hebt. Van daaruit vertrekken tal van wandelingen en fietsroutes langs de dokken en kan u de haven op een heel eigenzinnige manier beleven. Een wit doek van 360 graden biedt een unieke blik achter de schermen.
7 Allereerste tijdelijke tentoonstelling
Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen wordt vanaf dinsdag 17 mei de eerste tijdelijke maar prestigieuze tentoonstelling. Het is een verzameling topwerken uit het Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Hedendaagse Kunst en het Prentenkabinet. Het begint met Only Acts of Poetical Terrorism van Jan Fabre. Voorts zijn er onder meer werken van de Vlaamse Primitieven, Rubens, Panamarenko, Jacob Jordaens en Luc Tuymans.
(Bron: De Standaard)