Op vrijdag 24 juni verzamelden 23 senioren op het kruispunt tussen de Mandel- en Batavialaan te Roeselare. Een zicht dat heel wat wenkbrauwen deed fronsen bij toevallige voorbijgangers. Geen nood, het was geen demonstratie, eerder een zoektocht naar het geheim van deze eerste tuinwijk in België!
Na de eerste wereldoorlog was de toestand van Roeselare vergelijkbaar met die in de Westhoek. Er stond nog heel weinig recht. Omwille van de interessante ligging ten opzichte van het front, was Roeselare tijdens de Grooten Oorlog voor de Duitse soldaten, wat Poperinge was voor de Engelse soldaten. Een oase voor rust, vertier en het kloppend hart van de oorlogsmachine. Toen door de beschietingen van de Engelsen, de situatie drastisch verslechterde in 1917, veranderde Roeselare in een spookstad met slechts een handjevol inwoners.
Na de oorlog werd de Dienst voor Verwoeste Gewesten opgericht, die de heropbouw moest bewerkstelligen. Onze gids liet ons de verschillende noodoplossingen zien op foto die een dergelijke 'heropbouw' eigenlijk inhield. Van houten barakken, tot tijdelijke woonplaatsen onder golfplaten. Er werd vaak voorrang gegeven aan de opbouw van de openbare gebouwen, de armsten bleven in de kou staan. Letterlijk.
De architect Raphaël Verwilghen zorgde via zijn contacten in Brussel dat deze wijk er kwam, voor jan modaal. Er werd een ambiteus plan opgesteld, dat uiteindelijk onderhevig was aan een aantal aanpassingen en compromissen. En zo kwam de eerste tuinwijk tot stand. Onze gids leidde ons langs de innovaties op bouwtechnisch vlak, vertelde ons bijvoorbeeld de ware reden achter de hoge plafonds van voor de eerste wereldoorlog en gaf ons ook wat randinformatie over de belangrijke personen uit die periode. Een deel van de geschiedenis die aan de oorspong van deze wijk ligt, vinden we terug in de straatnamen: Wetterenstraat, Lierstraat, Geelstraat, Baasrodestraat... De straten dragen de namen van steden waar Roeselaarse inwoners hun toevlucht zochten tijdens deze barre periode.
Zo ziet u maar, zelfs de straatstenen hebben hun verhaal te vertellen en dankzij de Kunstkamer konden we dit verhaal weer ontdekken...
Meer info over boekingen vind u hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten